Afscheidshuis Coudewater

Mogelijkheden bij Afscheidshuis Coudewater

Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers beschikken over een karakteristiek Afscheidshuis op landgoed Coudewater. Het terrein van Coudewater in Rosmalen ademt de sfeer van een voornaam landgoed: strak gemaaide gazons, oude eiken- en beukenlanen met monumentale bomen, statige villa’s, een ingetogen kapel, een monumentaal hoofdgebouw en hier een daar een kunstwerk. Het Afscheidshuis, gebouwd in 1951, is ingericht voor de bewaring van het lichaam van een overledene tot aan de dag de uitvaart. De bouwstijl, met een cirkelvormige binnenruimte, is gebaseerd op een oud volksgeloof, om te voorkomen dat de duivel zich kan verstoppen in hoeken.

Nabestaanden kunnen in alle rust een bezoek brengen aan de overledene. Voor een gezamenlijke afscheidsceremonie in besloten kring is er voldoende ruimte voor in totaal ca. 30 mensen. Het Afscheidshuis staat geheel tot uw persoonlijke beschikking.

 

 

Het is niet mogelijk om zomaar binnen te lopen in het Afscheidshuis. Voor bezoeken worden in goed overleg afspraken gemaakt. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een avondwake of plechtigheid te organiseren in het Afscheidshuis om familie, vrienden en bekenden in de gelegenheid te stellen om de laatste eer te bewijzen aan de overledene.

Coudewater is ontstaan in 1434 als een dubbelconvent van de orde van Sint Birgitta. Een klooster voor de paters en broeders en een klooster voor de nonnen. Het huidige “Oude Hoofdgebouw”, het zusterklooster, heette oorspronkelijk Maria Ad Aquas Frigidas. Dat betekent, Maria van de Koude Wateren. Al snel kreeg het convent de naam Mariënwater. Als gevolg van de beeldenstorm werd in 1629 bepaald dat de geestelijkheid moest verdwijnen uit ‘s-Hertogenbosch en ommelanden, en dat de kloosters geconfisqueerd zouden worden. Eerst vertrokken de paters naar België en in 1713 verhuisden de zusters naar Uden. Daarmee kwam een einde aan de dubbelabdij.  Vandaag de dag behoort de locatie Coudewater toe aan de GGZ Oost Brabant. Het landgoed is vrij toegankelijk.

In de laatste wilsbeschikking kan iemand aangeven dat hij/zij niet wil worden opgebaard. Ook de nabestaanden kunnen aangeven geen behoefte te hebben aan opbaring. De overledene blijft dan de dagen tot de uitvaart in het Afscheidshuis. De overledene kan overigens ook thuis worden opgebaard zonder dat er rouwbezoeken plaatsvinden. De wensen van de nabestaanden worden gerespecteerd.

Routebeschrijving

Vanuit Nijmegen (A50)

- Volg de A50 richting ’s-Hertogenbosch, daarna de A59 richting 's-Hertogenbosch.
- Neem afslag 48 [Berlicum).
- Stoplichten, sla linksaf, Berlicumseweg.

- Stoplicht rechtdoor

-Na 200 m linksaf (Coudewater)
- Sla direct linksaf met de bocht mee links, weg volgen.

- Bordjes volgen Afscheidshuis Coudewater

Vanuit Eindhoven / Tilburg (A2)

- Volg de A2 richting Rosmalen, daarna de A59 richting Oss.
- Neem direct afslag 48 [Berlicum).
- Stoplichten, sla linksaf, Berlicumseweg.

-Na 200 m linksaf (Coudewater)
- Sla direct linksaf met de bocht mee links, weg volgen.

- Bordjes volgen Afscheidshuis Coudewater

 

Met het openbaarvervoer.

Vanaf het NS-station ’s-Hertogenbosch, de bus 158. Stopt bij bushalte Coudewater.

Zie www.ns.nl voor meer informatie.