Begrafenis

Al sinds het ontstaan van de mensheid worden mensen begraven. Mensen kiezen voor een begrafenis om omdat ze een vaste rustplaats willen en om nabestaanden een vaste plek te bieden om de overledene te herdenken.

Het is wettelijk bepaald dat men niet binnen 36 uur na overlijden begraven mag worden
en ook niet later dan de 6e werkdag na de dag van overlijden. Zowel vervroeging als uitstel van de begrafenis kan worden aangevraagd. Dit maakt onderdeel uit van de uitvaartverzorging.

Begraafplaatsen hebben een kapel, aula of andere ruimte waar de afscheidsdienst kan plaatsvinden. Eventueel met een pastoor, dominee of voorganger van welke geloofsovertuiging dan ook. De invulling van de uitvaartdienst kan zelf of in samenwerking met Martha of Dyonne worden voorbereid.

Vanaf de ingang van de begraafplaats trekt de stoet in processie naar het graf. Wanneer de afstand tot het graf niet te groot is kan de kist gedragen worden door zes familieleden en/of vrienden. Bij het graf zelf zijn er belangrijke rituelen waaraan de nabestaanden kunnen deelnemen. Zo kunnen nabestaanden de kist laten in het graf en/of daarna aarde op de kist te scheppen. Zelf meehelpen om het graf dicht te maken is een keuze die in overleg (meestal) mogelijk is. Ter afsluiting kunnen ballonnen worden opgelaten of witte duiven worden vrijgelaten. (zie rituelen). Eventueel kan ook een (zelfgemaakt) naambordje in het graf worden gezet. In afwachting van de definitieve gedenksteen.

 

Er zijn algemene, gemeentelijke begraafplaatsen en begraafplaatsen die in handen zijn van een kerkgenootschap. Vanwege de vele geloofsovertuigingen en nationaliteiten van mensen in Nederland bestaat op veel algemene begraafplaatsen de mogelijkheid om op eigen wijze invulling te geven aan het begraven en het herdenken van de overledene. Bepaalde delen van een gemeentelijke begraafplaats kunnen toegewezen zijn aan een kerkgenootschap. Het beheer, onderhoud en de administratie blijft echter in handen van de gemeente. Op een gemeentelijke begraafplaats wordt doorgaans van maandag t/m zaterdag begraven. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijke begraafplaats geen gelegenheid tot begraven te geven.
Indien gekozen wordt voor een specifieke begraafplaats, dan dient contact opgenomen te worden met de beheerder van de begraafplaats. Begraafplaatsen kunnen nadere eisen stellen met betrekking tot toestemming, zoals het lid zijn van een kerkelijk genootschap of inwoner zijn van een gemeente.

In Nederland is maar een beperkt aantal Islamitische begraafplaatsen, de meeste moslims worden in het buitenland begraven. In een aantal steden zijn gemeentelijke begraafplaatsen voorzien van een islamitisch gedeelte om te voorzien in de basisbehoefte van begraven. In Noord-Brabant zijn meer dan 20 Joodse begraafplaatsen.

  

 

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar zelf een begraafplaats gekozen kan worden. Op de natuurbegraafplaats zijn geen grafafdekkingen toegestaan. Als markering van het graf is wel een eenvoudige houten boomschijf toegestaan. Een natuurbegrafenis betekent eeuwigdurende rust in de aarde. Eén met de natuur.

Grafsteen

Graniet, marmer, leisteen en hardsteen zijn de eerlijke materialen die de basis vormen voor het vervaardigen van grafmonumenten of gedenkstenen. Ervaring van onze klanten heeft geleerd dat de klantvriendelijkheid en service van Jos van Kasteren Natuursteen in Schijndel worden gewaardeerd.
Dit bedrijf zorgt voor vertaling van uw wensen naar een voor u passend eindprodukt. In eigen zagerij en werkplaats worden de producten op maat gemaakt. Van het eerste overleg tot en met de plaatsing op het graf wordt alles voor u geregeld. Het werkgebied van Jos van Kasteren strekt zich uit van Schijndel en Sint-Oedenrode, naar Veghel en Uden, Boxtel, Sint-Michielsgestel tot aan ‘s-Hertogenbosch.