Duurzaam

Duurzame mogelijkheden

Voor veel mensen is duurzaamheid een belangrijk thema. Zij kiezen met betrekking tot hun uitvaart bijvoorbeeld voor een biologisch afbreekbare kist of urn en een natuurbegraafplaats.

De bomen die gebruikt worden voor de houtproductie van uitvaartkisten worden na het kappen vervangen door nieuwe aanplant. De uitvaartkisten worden gemaakt door houtverwerkingsbedrijven in Europa. Hierdoor zijn de kisten kwalitatief hoogwaardig.  Het assortiment in ecologisch verantwoorde uitvaartkisten en opbaarplanken van FSC gecertificeerde kwaliteitshout wordt steeds groter. Door te kiezen voor FSC, draagt men bij aan de bescherming van bossen en aan een gezonde leefomgeving wereldwijd. Andere milieuvriendelijke uitvaartkisten zijn gemaakt van karton of wilgentenen die bekleed zijn met ongebleekt katoen.

Ecovriendelijk Karton

De kist is uitvoerig getest door TNO en geschikt voor zowel begraven als cremeren. Het draaggewicht van de kist is 110 kg, TNO getest tot 195 kg. Wel moet er in het geval van crematie rekening worden gehouden met het feit dat niet alle crematoria in Nederland “kartonnen” uitvaartkisten accepteren. Wij adviseren hier vooraf over te informeren bij het desbetreffende crematorium. 

 

Zonder kist

Sinds 1991 is het toegestaan om overledenen te begraven of cremeren zonder kist. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats is het begraven zonder kist zeer wenselijk. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade.

Draagbaar

Voor het vervoeren van de overledene in een lijkwade is een draagbaar nodig. Informeer bij Martha van Hedel naar de mogelijkheden en voorwaarden, want (nog) niet alle begraafplaatsen en crematoria staan toe een overledene alleen in een lijkwade te begraven of te cremeren.

Ecologische urnen

Zee of waterurnen van Bideco zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar materiaal, dat kan papier, zand, zout of bijvoorbeeld gelatine zijn. Wanneer de urn in het water geplaatst wordt zal deze korte tijd blijven drijven, afhankelijk van het gewicht, materiaal en de weersomstandigheden, alvorens vredig naar de bodem te zinken waar de urn binnen korte tijd op natuurlijke wijze afbreekt. De Eco-Urnen van Bideco zijn honderd procent biologisch afbreekbaar. Wanneer de urn wordt bijgezet in de aarde zal deze, afhankelijk van de gekozen uitvoering en de omstandigheden in de grond, binnen enkele weken tot maanden op natuurlijke wijze afbreken. Zo wordt de as van uw dierbare op een milieuvriendelijke manier vrijgegeven aan de elementen.

 

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar zelf een begraafplaats gekozen kan worden. Op de natuurbegraafplaats zijn geen grafafdekkingen toegestaan. Als markering van het graf is wel een eenvoudige houten boomschijf toegestaan.

De natuurbegraafplaats krijgt nooit een andere bestemming. De kosten voor een natuurgraf variëren en zijn afhankelijk van de begraafplaats, wel of geen grafrechten (10 jaar tot eeuwigdurend). Er zijn geen onderhoudskosten verbonden aan een natuurgraf.