Kist, mand en wade

Kist, mand en wade

De meeste uitvaartkisten zijn gemaakt van massief hout of van spaanplaat. Er is een enorme keuze. Van een eenvoudige vurenhouten kist tot kisten van kostbare houtsoorten met koperbeslag. Er zijn ook kisten die gemaakt zijn van gevlochten wilgentenen of van bamboe. Bij een begrafenis gaat de kist mee het graf in. Bij een crematie dient de kist als brandstof om het verbrandingsproces goed te laten verlopen. Sommige crematoria stellen specifieke eisen aan kisten.

Zonder kist

Sinds 1991 is het toegestaan om overledenen te begraven of cremeren zonder kist. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats is het begraven zonder kist zeer wenselijk. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade. Om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen kan gebruik worden gemaakt van een draagbaar die is vervaardigd van wilgentenen of bamboe. Zo zijn er voor het begraven zonder kist voldoende milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar.

Duurzaam

Er zijn uitvaartkisten die vervaardigd worden van ecologische materiaal.
Zie verder:  Duurzaam

Een idee van de mogelijkheden

Massief hout, wit gespoten met kroon deksel en houten handgrepen.

Deze elegante kist van massief beukenhout is voorzien van een mahoniekleurige lak. De welving in het deksel is voorzien van ambachtelijk houtsnijwerk.

Het Deense designlabel  Jacob Jensen ontving een prestigieuze designprijs voor de serie doodskisten met de naam Diamant. De vorm van de kist is gebaseerd op een geslepen diamant.

Volledig massief mahonie, hoogglans afgelakt, lange hout/metalen grepen
Bekleding luxe crème fluweel met in hoogte verstelbaar matras.

Een uitvaartmand van wilgentenen.

Alleen deksel of de gehele kist bedrukken. Keuze uit vele sessins.

Beschilderde uitvaartkist.

 

Een zachte baar bestaat uit een opbaarplank die is gemaakt van ecologisch populieren multiplex. De overledene wordt toegedekt met een flanellen dekbed gevuld met stro. Aan de baar zitten stroken vilt bevestigd. Deze worden beurtelings over de overledene heengeslagen.

De Doe-het-zelfkist biedt de mogelijkheid om de kist zelf te maken en naar wens te decoreren. De kist is in korte tijd makkelijk in elkaar te zetten. Uiteraard is er een handleiding en zelfs een instructievideo beschikbaar.

 

Tijdens het leven te gebruiken als boekenkast, na het overlijden te gebruiken als kist. De zeven boekenplanken vormen tezamen het deksel van de grafkist. Daardoor is het mogelijk om, als gebruik in rouwkist, het deksel elke dag een stukje te sluiten door een extra plank neer te leggen. De overledene verdwijnt dan langzaam uit beeld.

De “New life” houten vlindersluiting past op de standaard fabriekskist van de meeste Nederlandse kistenfabrikanten. In plaats van de gebruikelijke knop kan de vlinder gebruikt worden om de kist te sluiten. In de praktijk wordt de vlinder vaak gebruikt door families met kinderen. Zij kunnen voor hun overleden opa, oma, vader of moeder een vlinder beschilderen en op een zorgvuldig gekozen moment de vlinder op de kist draaien. Soms worden er een of twee vlinders gebruikt, soms staat de kist er vol mee. Onbeschilderd is de vlinder ook mooi.

  

Deze vlindersluiting is een idee van de bijzondere grafkistenmaker Radboud Spruit “Ik streef ernaar dat wanneer je een kist ziet hem ongemerkt aan wilt raken. Hij moet aantrekken en niet afstoten. Degene die erin zal liggen is namelijk erg belangrijk.”

 

 

In een wade gewikkeld kan de overledene op een baar gelegd worden. De wade kan per dag steeds verder gesloten worden. Doordat de gestalte zichtbaar blijft, nodigt het uit tot aanraken. Contact tot het laatste moment.
Waden worden gemaakt van natuurlijke en hoogwaardige stoffen, zoals zijde, linnen en katoen. Soepel, zacht en biologisch afbreekbaar. Bij voorkeur op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd.

Als er geen kist gebruikt wordt, dan is wordt een dikke wade gebruikt in combinatie met een draagbaar noodzakelijk. Materiaal: 100% katoen of geweven zijde.

 

Voor het vervoeren van de overledene in een lijkwade is een draagbaar nodig. Informeer bij begraafplaats of crematorium naar de mogelijkheden en voorwaarden, want (nog) niet alle begraafplaatsen en crematoria staan toe een overledene alleen in een lijkwade te begraven of te cremeren.

Eco-uitvaartkisten van LifeArt zijn gemaakt van geperste rietvezels. LifeArt uitvaartkisten zijn zowel bij een begrafenis als bij een crematie veel minder millieubelastend en zijn veel lichter dan de meeste uitvaartkisten, maar net zo stevig. Deze uitvaartkisten kunnen worden bedrukt met iedere gewenste afbeelding. Een aantal thema’s zijn bij LifeArt op voorraad verkrijgbaar, maar een uitvaartkist kan ook van iedere gewenste afbeelding, motief of tekst worden voorzien! Het motief van de ontworpen rouwkaart kan terugkomen op de speciaal ontworpen uitvaartkist.

Ongebleekt katoen, zijde, satijn, kleurrijk.

 

Azzurro kinderkistje van gelaagd berkenhout. Inclusief katoenen bekleding met popje. Met blauwe viltring. Binnenmaat 46 x 35 cm.

Een kinderkistje in afgeronde vormgeving. Het kistje heeft twee handgrepen waarmee het uitnodigt om door één of twee mensen gedragen te worden. 75 x 35 x 25 cm.