Kosten van de uitvaart

De kosten van een uitvaart

De totale kosten van een uitvaart zijn uiteraard afhankelijk van de wensen van de overledene en/of nabestaanden en bestaan uit:

  1. De vaste kosten van de uitvaartverzorger.
  2. De kosten van een begrafenis of crematie.
  3. De kosten voor de uitvaartkist, condoleance, bloemen, rouwkaarten en rouwadvertenties e.d. die niet behoren tot het basistarief van de uitvaartverzorging. Deze komen apart op de rekening.

Uitvaartverzorgers rekenen veelal een vast aannametarief voor de uitvaartverzorging. Volgens de Consumentenbond zijn de prijsverschillen groot en zijn de prijzen lastig te vergelijken, omdat er verschillen zijn in diensten die geleverd worden voor het vaste tarief.

Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland zo’n € 7000, “maar verwacht hiervoor geen luxe. Begraven is vaak duurder dan cremeren, vooral door de grafkosten en de grafsteen.”
Met een dure uitvaartkist, veel genodigden voor een uitgebreide koffietafel, en andere extra’s loopt de rekening zonder probleem op tot 10.000 euro of meer.

Martha van Hedel laat de keus aan u. Op geen enkele wijze sturen wij aan op het maken van extra kosten. Waarom dragers inhuren als (klein)kinderen bereid zijn om deze taak met liefde en respect uit te voeren? Een uitvaart blijft maatwerk. 

 

Begrafenis of crematie?

De kosten van een begrafenis of crematie zijn afhankelijk van persoonlijke wensen, de tarieven van een begraafplaats of de voorzieningen van het crematorium waarvan men gebruik wenst te maken. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie vanwege de bijkomende kosten zoals grafrechten en grafsteen.

Een crematorium biedt ook meerdere mogelijkheden die variëren van een crematie met gebruik van de aula voor de afscheidsdienst tot een crematie met uitgeleide door maximaal 10 nabestaanden tot een crematie zonder uitgeleide door nabestaanden. Het komt namelijk ook voor dat de afscheidsbijeenkomst op een andere locatie wordt georganiseerd, waarna de overledene wordt uitgezwaaid en – al of niet begeleid door enkele naasten – naar het crematorium vertrekt.

Uiteraard zijn we u graag van dienst bij de verdere uitvoering. Dit doen wij altijd op basis van een duidelijke offerte vooraf.

Het staat u vrij om veel zelf te regelen en/of te bestellen. Het is daarbij wel belangrijk om alles goed af te stemmen om organisatorische problemen te voorkomen. De begeleiding van de uitvaart behoort bij de vaste taken van uitvaartverzorgings om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is. Er is namelijk maar één kans om het goed te doen.

Eindbedrag

Om te komen tot een globaal overzicht van de uitvaartkosten kunt u gebruikmaken van een tabel waarin de kosten van het uitvaartarrangement en bijkomende kosten zijn verwerkt.

Klik hier