Persoonlijk en betaalbaar

Wilt u een persoonlijke en bij voorkeur betaalbare uitvaart? Kies dan voor het uitvaartarrangement Modeste en kijk kritisch naar noodzakelijke diensten en producten. Zelf doen is niet alleen persoonlijk, maar vaak ook kostenbesparend.

Om een uitvaart betaalbaar kunt u denken aan de volgende suggesties.

 • Geen dure rouwkrans , maar een boeket bloemen uit de tuin. Of koop bloemen op de markt en maak met behulp van steekschuim of gaas een bloemstuk of kistbedekking. Materialen voor bloemschikken zijn hier te bestellen. Ook mooi en persoonlijk is om alle uitvaartgasten te vragen een enkele bloem mee te nemen en deze voor of na de afscheidsdienst op de kist te leggen of in een vaas naast de kist te steken.
 • Dure uitvaartkist? Er zijn goedkopere alternatieven zoals de  Doe-het-zelf-kist. Voor een crematie en een begrafenis op een Natuurbegraafplaats is een uitvaartkist niet verplicht. Men kan dan ook kiezen voor een draagbaar.
 • Beperk het verblijf in het crematorium tot de standaardtijd. Extra tijd kost extra geld.
 • Rouwadvertenties in regionale en landelijke dagbladen kosten relatief veel geld (€ 1000 tot € 2000).
 • Dragers van de kist? (Klein)kinderen, familieleden of clubgenoten willen willen dit doorgaans uit respect voor de overledene graag doen. Het is een eervolle daad.
 • In plaats van rouwkaarten kan ook gekozen worden voor een mooie, zelfgemaakte rouwbrief. Opmaken op de computer, per e-mail naar een copycenter voor afdrukken van goede kwaliteit. Een andere optie is een rouwaankondiging per e-mail en een overlijdensbericht op de website Memori.nl Of een combinatie van beide.
 • Volgauto’s zijn vaak niet nodig. Er zijn bij een uitvaart over het algemeen voldoende auto’s en chauffeurs beschikbaar in de familie om de nabestaanden te vervoeren.
 • Bij een Nederlandse standaard uitvaart wordt na afloop van de uitvaart vaak een condoleance bijeenkomst gehouden in een ruimte van het crematorium of de begraafplaats. In andere landen is het heel gewoon om condoleancebezoek in eigen huis of tuin te ontvangen. Teveel werk? Bestel dan belegde broodjes en soep bij de plaatselijke cateraar.
 • In andere culturen leveren familieleden, buren en vrienden een bijdrage aan het thuisbuffet in de vorm van een cake, een pan soep, een quiche, een salade of belegde broodjes. Mensen zijn blij als ze in een tijd van rouw iets voor een ander kunnen beteken. Is het huis niet geschikt voor een dergelijke bijeenkomst? Overleg dan met de beheerder van een buurthuis of de kantine van een sportclub waar de overledene bij aangesloten was.
 • As bewaren in een columbarium kost geld. Zelf bewaren in huis of tuin of uitstrooien is uiteraard goedkoper.
 • Een grafbedekking of grafmonument kan ook zelf worden gemaakt. Op internet staan veel mogelijkheden. Van mozaïek, kiezelstenen, natuursteen en hout. Informeer bij de beheerder van de begraafplaats naar de regels voor grafmonumenten: formaat, vorm, uitvoering, materiaal, fundering. Wie het maakt of plaatst is niet van belang, maar het dient wel te voldoen aan de normen van de begraafplaats.