Rituelen
Rituelen
Een ritueel is een handeling die bij een bepaalde bijeenkomst wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld door een tekst uit te spreken of een kaars aan te steken. Een eenvoudige handeling kan tot een ritueel worden gemaakt door het met liefde en aandacht uit te voeren. Bijvoorbeeld het gezamenlijk sluiten van de kist op de avond vóór de begrafenis of crematie. Door briefjes, tekeningen voor de overledene in de kist te stoppen. De betrokkenheid en de manier waarop de uitvaart wordt vorm gegeven kan bepalend zijn voor het verwerkingsproces.
Voor kinderen is het belangrijk een rol te krijgen tijdens de ceremonie. Bijvoorbeeld het aansteken van kaarsen, het strooien van bloemblaadjes, het uitdelen van gedachteniskaartjes, het beschilderen van de kist of door tekeningen aan de kist te bevestigen.
Ritueelbegeleiding
Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers hebben goede ervaringen met de samenwerking Marianne Mulders ritueelbegeleidster uit Vorstenbosch. Marianne (1967) werkt in het speciaal onderwijs en volgde de professionele opleiding ritueelbegeleiding aan instituut Het Moment in Amersfoort.
De laatste jaren ervaren Martha van Hedel en Dyonne Mutsaers dat mensen in afnemende mate kiezen voor een eucharistieviering of een woord- en gebedsdienst in de parochiekerk. Veel nabestaanden willen de overledene herdenken op een persoonlijke manier met muziek en teksten die passen bij de overledene. Een afscheids- of herinneringsdienst kan uiteraard zelf worden ingevuld en geregisseerd, maar sommige nabestaanden hebben een goede reden om dat te kunnen overlaten aan een ritueelbegeleidster die haar vak verstaat. Het is voor sommigen niet zo gemakkelijk om zelf teksten te schrijven en inhoud en vorm te geven aan een mooie uitvaartdienst. Ook is het prettig om op de dag van afscheid de dienst over te kunnen laten aan ervaren en betrokken mensen, de uitvaartbegeleidster en een ritueelbegeleidster, die er alles aan zullen doen om er een bijzondere dag en dienst van te maken in de stijl van de overledene. Steeds weer blijkt hoe belangrijk dat nabestaanden tevreden kunnen terugkijken op het afscheid van hun dierbare.
Levensverhaal
Als u gebruik wilt maken van ritueelbegeleiding dan maakt Marianne een afspraak voor een uitgebreid gesprek waarin de nabestaanden een beeld schetsen van de overledene. Daarnaast bespreken zij de wensen over de vorm en inhoud van de herinnerings- en/of afscheidsdienst. Gezamenlijk wordt een keuze gemaakt voor teksten, gedichten, rituelen, symbolen, muziek en beelden die passen bij de overledene.
Op basis van deze informatie schrijft Marianne het levensverhaal van de overledene, verbindende teksten en een overweging. Op basis van de gemaakte afspraken. Alle teksten en het draaiboek worden voorafgaand aan de herinnerings- en/of afscheidsdienst uiteraard doorgenomen en/of toegestuurd. Op de dag van het afscheid is Marianne Mulders in principe voorgangster van de dienst, tenzij er andere wensen zijn.
Vooral in bijzonder moeilijke situaties, bijvoorbeeld een traumatisch afscheid door een verkeersongeluk of in geval van het sterven van een kind, of in een verscheurde familie kan een ritueel begeleider van grote waarde zijn.
Steeds meer uitvaartbegeleidsters werken samen met ritueel begeleiders om nabestaanden optimale keuzes te bieden.
Zelf doen, samen doen of laten doen. De keuze is aan u.